Van de Blog

De 5 emoties van een kind bij scheiding

Ieder kind beleeft een scheiding op een eigen manier, en voor ouders is het soms moeilijk zich in te leven in de handelingen of het gedrag van een kind wanneer deze niet veel spreekt over zijn/haar gevoelens. Bovendien bevinden ouders zich emotioneel gezien tijdens een scheiding in een heel ander pakket dan de kinderen. Hieronder hebben we de 6 emoties die bij deze ingrijpende gebeurtenis het meest voorkomen bij kinderen uiteengezet, zodat je kunt herkennen hoe je kind zich voelt en hier in het belang van je kind mee om kunt gaan.

  • Boos & Verdrietig

Kinderen zijn vaak in eerste instantie heel boos en verdrietig. Deze fase kan lang aanhouden vanwege de intensiteit van de emoties. Zorg dat je naar je kind luistert en dat je laat weten dat je er voor hem/haar bent, maar ga niet over je eigen grenzen heen.

  • Bang & Eenzaam

De veilige thuisbasis, de gewende omgeving en rituelen: alles verandert bij een scheiding. Niet verwonderlijk daarom dat je (vooral jonge of speciale) kind zich bang voelt, en zich door alle commotie voelt alsof hij/zij ‘aan het lot overgelaten wordt’.

  • Schuldig

Veel kinderen, vooral wanneer ze jong zijn of kinderen met speciale behoeften, denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Hamer er daarom op dat dit absoluut niet het geval is, en verklaar wat dan wel de redenen van de scheiding zijn.

  • In de war

In lijn met de vorige emotie kunnen kinderen ook in een loyaliteitsconflict raken, waarbij ze denken dat ze voor één ouder moeten kiezen. Ze denken dat als ze de ene ouder steunen, ze de ander tekort doen. Ook hier kun je je kind op het hart drukken dat jullie allebei van het kind houden, en dat het kind daarom nog steeds van jullie allebei mag houden. Aan de andere kant kunnen kinderen zich ook juist zorgen gaan maken om het welzijn van de ouders, bijvoorbeeld het verminderde inkomen of de eenzaamheid die een scheiding teweeg zou kunnen brengen.

  • Opgelucht

Tot slot kan een scheiding na een periode van ruzie en ontevredenheid leiden tot een gevoel van opluchting bij je kind, een emotie waar je in tegenstelling tot de andere vier niet veel aan hoeft te doen. In alle andere gevallen geldt over het algemeen: blijf vooral praten en (door)vragen, en laat weten dat jullie allebei voor je kind klaar zullen blijven staan.

Reacties zijn gesloten.