Van de Blog

Het belang van het kind voorop

Tijdens een scheiding komen veel (nieuwe) dingen op kinderen af. De een gaat hier anders mee om dan de ander, en kinderen kunnen verschillende emoties laten zien. Daarom hebben kinderen, en dan vooral jonge en bijzondere kinderen, tijdens en na een scheiding veel steun nodig, en die steun moet vooral van de ouders komen.

Steun het kind

Dat vooral de ouders steun en uitleg aan de kinderen verschuldigd zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat de omgeving (grootouders, buren, leraren) niet kan helpen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat kinderen gehoord worden, dat ze het gevoel hebben dat ze niet vergeten worden, dat ze het idee hebben dat ze over hun gevoelens mogen praten (en niet stilhouden om de ouders te ontzien in deze moeilijke tijd), en dat vooral alle emoties die ze voelen volkomen menselijk en begrijpelijk zijn.

vader-zoon

Het belang van het kind gaat voor

Waar kinderen bij gebaat zijn is eerlijkheid, en (zo snel mogelijk) de regelmaat en gewoontes die ze gewend waren. Dit laatste kan vooral gelden voor kinderen die moeite hebben met veel verandering. Zorg ervoor dat je als partners elkaar de liefde van het kind gunt, zodat het kind ook weet dat hij/zij van beide ouders mag en kan houden. Kies voor het kind, en zorg dat je eigen emoties en belangen niet de overhand krijgen boven het belang van je zoon of dochter. Soms betekent dit dat je compromissen moet sluiten, bijvoorbeeld door sommige momenten nog met z’n allen (ook met je ex-partner) door te brengen.

Bij een scheiding zal een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. Dit uiteraard het liefst in goed overleg. Gaat dit niet dan zou een onafhankelijke advocaat een eenzijdig verzoekschrift voor een scheiding moeten indienen bij de rechtbank. Wanneer de scheiding niet uitmondt in een vechtscheiding en alles eenvoudig verloopt naar de nieuwe situatie(s), zal het kind gemakkelijker wennen en vrede hebben met de nieuwe stand van zaken. Hierdoor zal de uiteindelijke invloed van een scheiding op een kind veel kleiner zijn. In het onderstaande filmpje geven jongeren tips over hoe gescheiden ouders het best met hun kinderen om kunnen gaan.

Kies voor het bijzondere kind

Kies voor het kind focust zich ook op kinderen met bijvoorbeeld ADD, ADHD en PDD-NOS waarvan de ouders in scheiding liggen. Samen met een groep worden ze begeleid in het proces van de scheiding, waarbij ze hun ervaringen en gevoelens leren uiten, en leren omgaan met de scheiding zoals in hun situatie. Kijk op deze website voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.