Van de Blog

Moeilijke kinderen

Omgaan met lastige situaties buitenshuis

Ouders van speciale kinderen ervaren dagelijks hoe moeilijk de omgeving kan zijn voor hun kinderen, openbare ruimtes met veel mensen en prikkels in het bijzonder. Dat kan leiden tot vervelende situaties waar je als ouders liever niet mee in aanraking komt. Jij kunt als ouder echter moeilijk het schoolplein, de straat en de winkels ontwijken. Wat je wel kunt doen, is zelf rustig blijven en voorzorgsmaatregelen nemen. Praat met je kind over waar je heen gaat, wat hem te wachten staat en wees voorbereid op wat je kunt verwachten. Jij weet natuurlijk zelf het beste hoe je kind op zijn omgeving reageert, maar hier vind je enkele tips om bepaalde situaties aan te kunnen.

Dagje weg met het gezinEen dagje weg, naar bijvoorbeeld het pretpark of de dierentuin, is vaak een hele opgave. De prikkels zijn immens voor een kind met een beperking in de meeste gevallen een achtbaan van emotie. Daarom is er de website Uit met Korting, die op een rijtje heeft gezet welke pretparken, dierentuinen, speeltuinen en musea geschikt zijn voor bijvoorbeeld kinderen met ADHD of kinderen met autisme. Zo weet je precies waar je het beste heen kunt om een gezellige dag samen met jouw kind(eren) te hebben.

Kind met autisme? Sociale situaties kunnen dan tot vreemde momenten leiden, bijvoorbeeld op straat of in de speeltuin. Als ouder kun je een stappenplan gebruiken om je kind te helpen bij zulke situaties en hem goed voor te bereiden op wat gebruikelijk is. De website SociaalOpStap helpt je daarbij, bijvoorbeeld in het naar de bioscoop gaan, pauzes op school of een uitstapje naar de dierentuin. Ook een Sociale Strip kan helpen je kind te laten begrijpen wat hij mee gaat maken.

Over gevoelig geluidJe kind gevoelig voor omgevingsgeluid? Laat een audicien dan je kind algemeen dempende otoplastieken aanmeten. Deze gehoorbeschermers filteren de storende geluiden, zoals de harde geluiden van de televisie of de bioscoop. Je kind kan nog wel horen wat er gezegd wordt, terwijl niemand de oordopjes ziet.

Moeder Marjon vertelde op oudersonline.nl hoe het is om een kind met een meervoudige (zichtbare) beperking te hebben. Zo kreeg ze in de speeltuin de vraag: “wat heeft hij’? Een vraag die toch dankbaar werd opgevat, omdat een moeder er tenminste naar vroeg en er niet alleen raar gekeken werd. Zie je dat mensen staren, vertel dan gerust met een rustige stem wat er met je kind is en waarom hij bepaald gedrag vertoont.

Reacties zijn gesloten.